Technology

Windows 10 Creators Update: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η Microsoft άρχισε την αναβάθμιση των Windows 10 στην έκδοση «Creators Update», την πρώτη «μεγάλη» αναβάθμιση μετά την «Anniversary» έκδοση τον περασμένο Αύγουστο.

Όταν η εταιρία ανακοίνωσε την νέα αυτή αναβάθμιση, ανέφερε πως στόχευε στην παραγωγικότητα/δημιουργικότητα της μεγάλης μάζας των χρηστών του λογισμικού της και πράγματι, οι προσθήκες (αλλά και οι αλλαγές) στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση. Πάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες «γεύτηκαν» πρώτοι αυτές τις αλλαγές στην δοκιμαστική έκδοση της αναβάθμισης, η οποία εκτός των παραπάνω αποσκοπεί και στην -θεαματικά μεγαλύτερη- ασφάλεια των συσκευών μας.

Ας δούμε ξεχωριστά αυτά τα νέα χαρακτηριστικά και τις βελτιώσεις:

Paint 3D

H πρώτη αλλαγή που ανακοίνωσε η Microsoft για το Creators Update, είναι και οι μεγάλες αλλαγές στις εφαρμογές του συστήματος. Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή να είναι στην κλασική εφαρμογή ζωγραφικής, η οποία παίρνει πλέον την δυνατότητα για 3D ζωγραφική/δημιουργία και μάλιστα, με εύκολες κινήσεις καθώς το σύνθημα είναι «3D για όλους».

Oι λειτουργίες πολλές: εύκολη 3D σχεδίαση και αλληλοεπίδραση του περιεχομένου με τα social media, προσθήκη εγγράφων, εικόνων και γενικά αρχείων για επεξεργασία, καθώς και χρησιμοποίηση της κάμερας και μετατροπή των λήψεων σε 3D περιεχόμενο έτοιμο προς επεξεργασία! Βέβαια το τελευταίο θα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής από το smartphone σου, η οποία θα γίνει διαθέσιμη στο μέλλον.

Η νέα εφαρμογή ζωγραφικής παραμένει στους υπολογιστές και η εταιρία ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες ίσως να γίνει διαθέσιμη και σε smartphones με Windows 10.

Mixed Reality

Αρχικά ονομαζόταν Windows Holographic, τώρα πια ονομάζεται Mixed Reality. Στην ουσία, η επιθυμία της Microsoft παρέμεινε η ίδια: να φέρει δυνατότητες VR και AR, λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας δηλαδή, στη νέα της αναβάθμιση. Μάλιστα, άφησε την πλατφόρμα «ανοιχτή» για όλους τους κατασκευαστές προς ανάπτυξη από τον Ιούνιο.

H νέα αυτή λειτουργία επιτρέπει τους χρήστες, μέσω οποιασδήποτε (ακόμα και low-cost) συσκευής VR να φέρει λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας, με υλικό από τους υπολογιστές τους.

Αρχικά οι συσκευές VR θα κοστίζουν από 299 δολάρια, αλλά στο πέρασμα του χρόνου θα δούμε πιο φθηνές επιλογές και από τρίτους κατασκευαστές, ενώ η εταιρία πιστεύει ότι ο συνδυασμός του λογισμικού της με VR τεχνολογία, θα αυξήσει (επιτέλους) την χρησιμότητα, αλλά και το hype της νέας αυτής τεχνολογίας.

Windows Ink

Η Microsoft έκανε μεγάλες βελτιώσεις στο «δικό της» πενάκι και φέρνει και ένα σωρό νέες λειτουργίες. Για παράδειγμα, η εφαρμογή Sticky Notes υποστηρίζει μεταξύ πολλών αυτόματη αναγνώριση διευθύνσεων, υπενθυμίσεων, προγραμματισμού ταξιδιού με πτήσεις και μάλιστα σε περισσότερες χώρες, επιτρέποντας τον χρήστη να λαμβάνει αυτόματα περισσότερες πληροφορίες από το Internet για τις ανωτέρω πληροφορίες που γράφει. Επίσης, η εφαρμογή φωτογραφιών υποστηρίζει το πενάκι για επεξεργασία και γρήγορα shares στα social media.

Η Microsoft δούλεψε αρκετά και στην ανταπόκριση της πένας κατά την αλληλεπίδρασή της με την οθόνη, κάνοντας μικρές -αλλά σημαντικές- αλλαγές όπως: απόκρυψη του κέρσορα όταν γράφεις, προσθήκη περισσότερων επιλογών γραφής/χρωμάτων και πολλά ακόμα.

Microsoft Edge

Ίσως η πιο μεγάλη αλλαγή στον νέο της Edge Browser, είναι η απόφασή της να μπλοκάρει αυτόματα περιεχόμενο Flash, βελτιώνοντας την ασφάλεια και την απόδοση, προσφέροντας παράλληλα μικρότερη κατανάλωση μπαταρίας στα κινητά.

Άλλες προσθήκες: δυνατότητα για ηλεκτρονικές αγορές, νέα λίστα συντομεύσεων (με ένα δεξί κλικ μπορεί να ανοίξει νέο παράθυρο για αγαπημένη συντόμευση), καλύτερη σύνδεση με τρίτες εφαρμογές. Μάλιστα θα εκπλαγείτε από την ραγδαία αύξηση των νέων επεκτάσεων στον Browser.

E-books στο Windows Store

Με την νέα αναβάθμιση, οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν e-books κατευθείαν από το Windows Store και να τα διαβάζουν στον Edge Browser. Η λήψη γίνεται σε μορφή PDF, αλλά υποστηρίζονται και άλλες μορφές για ανάγνωση, όπως DRM-free EPUB. Μάλιστα ο Edge τώρα έχει και «ειδικό κουμπί βιβλίων», για καλύτερη ανάγνωση.

Windows 10 themes

Επιτέλους, από το Creators Update αρχίζει και η διάθεση θεμάτων για τα Windows με λήψη μέσω του Windows Store. Μάλιστα, σου επιτρέπει να αλλάξεις τα χρώματα σε όλο το φάσμα των Windows, όχι μόνο σε συγκεκριμένες εφαρμογές της Microsoft (όπως παλιά).

Night Light

Η λειτουργία αυτή μειώνει το μπλε φως της οθόνης, προσφέροντας περισσότερο «θερμά» χρώματα αυτόματα κατά τις νυχτερινές ώρες.

Είναι λειτουργία «κλεμμένη» από τις Google και Apple, οι οποίες παρουσίασαν αντίστοιχες εκδοχές στα κινητά τους με σκοπό την προστασία των ματιών που αντικρίζουν οθόνες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Καλύτερη υποστήριξη σε οθόνες μεγαλύτερης ανάλυσης

Η νέα αναβάθμιση φέρνει καλύτερη υποστήριξη των εφαρμογών της Microsoft σε οθόνες με μεγάλη ανάλυση. Αλλά η εταιρία αναφέρει ότι μπορείς να απολαμβάνεις προβολή εφαρμογών και τρίτων κατασκευαστών στην μέγιστη ανάλυση, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

802.11ad Wi-Fi

Το Creators Update φέρνει και υποστήριξη σε 802.11ad Wi-Fi, το οποίο σημαίνει φάσμα 60GHz, αντί 2.4GHz και 5GHz που υποστηρίζουν οι περισσότερες συσκευές σήμερα, δίνοντας εχέγγυα για το μέλλον. Ο εν λόγω τύπος Wi-Fi ήταν γνωστός στην αρχή και ως WiGig, καθώς πρόκειται για το μέλλον της ασύρματης σύνδεσης Internet με απίστευτα γρήγορες ταχύτητες.

Περισσότερη ακρίβεια στο touchpad

Μερικές φορές, μικρές αλλαγές φέρνουν τεράστια διαφορά στην εμπειρία χρήσης. Έτσι η Microsoft βελτίωσε ακόμα περισσότερο το λογισμικό της, για καλύτερη αλληλεπίδραση με το touchpad και τις διάφορες χειρονομίες σ’αυτό.

Για παράδειγμα, βελτίωσε τη δυνατότητα να αυξομειώνεις την ένταση του ήχου με το «χτύπημα» τριών δακτύλων στο touchpad και να «παίζεις» ευκολότερα με τα δάκτυλα για μεγαλύτερη ακρίβεια στην ένταση.

Φάκελοι εφαρμογών στο Menu

Τώρα μπορείς να δημιουργήσεις φακέλους με εφαρμογές, οι οποίοι θα εμφανίζονται στο Start Menu, μία λειτουργία που υπήρχε ήδη στα Windows 10 για κινητά. Απλά σέρνεις μία εφαρμογή πάνω σε μια άλλη και δημιουργείς αυτόματα φάκελο.

Social Media

Ο τρόπος αλληλεπίδρασης με τα social media για να στείλεις για παράδειγμα, μία φωτογραφία στο Twitter, δεν έχει αλλάξει από τα Windows 8. Με τη νέα αναβάθμιση υπάρχει ανασχεδιασμένη εμπειρία, με μεγαλύτερη χρηστικότητα.

Picture-in-Picture mode

Κάτι σαν λειτουργία πολλαπλών παραθύρων, όπου οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν βίντεο ή τηλεόραση από μία εφαρμογή σε προσαρμοσμένο μέγεθος, την ίδια ώρα που θα έχουν ανοιχτές άλλες εφαρμογές προς εργασία.

Cortana

Επιπλέον, ήταν φυσικό να γίνουν ένα σωρό προσθήκες και βελτιώσεις και στην ψηφιακή βοηθό της Microsoft, Cortana:

 • Δυνατότητα να κλείνεις, να κάνεις επανεκκίνηση ή να θέτεις σε sleep mode τον υπολογιστή σου με φωνητικές εντολές
 • Καλύτερη υποστήριξη για υπενθυμίσεις βελτιστοποίησης του υπολογιστή σου
 • Η Cortana μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να συνεχίζεις τις εργασίες σου σε εφαρμογές που είχες σε άλλη συσκευή με Windows 10
 • Δυνατότητα full-screen υποστήριξης της Cortana όταν ο υπολογιστής σου είναι ανοιχτός και χωρίς εφαρμογές ανοιχτές
 • Υποστήριξη για φωνητικό έλεγχο στις μουσικές εφαρμογές iHeartRadio και TuneIn Radio

Φυσικά, όπως όλοι οι ψηφιακοί βοηθοί, οι παραπάνω δυνατότητες δεν θα προσφέρονται το ίδιο σε όλες τις χώρες.

PC gaming

Η Microsoft το έκανε ξεκάθαρο ότι θέλει να προωθήσει το gaming στα Windows 10 όσο ποτέ άλλοτε. Μάλιστα ο CEO της Alienware υποστήριξε ότι η Microsoft με τα Windows 8 είχε εγκαταλείψει τους gamers, ωστόσο αυτό αλλάζει τελείως με τα Windows 10.

To Creators Update επέκτεινε αυτή την επιθυμία της εταιρίας με νέες προσθήκες όπως το νέο «Game Mode», το οποίο ρυθμίζει τον υπολογιστή για καλύτερη απόδοση σε περίπτωση gaming. Επίσης θα υποστηρίζεται η διαρκής σύνδεση με την πλατφόρμα Beam, που η εταιρία εξαγόρασε πέρυσι.

Τέλος, έφερε ειδική ρύθμιση στα settings για τα παιχνίδια και βελτιωμένη full screen εμπειρία για το Windows Game Bar, σε πάρα πολλά παιχνίδια.

Βελτιωμένο Accessibility

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, είπε πως η εταιρία πρέπει να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει το accessibility του λογισμικού και των συσκευών της σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η μεγαλύτερη προσθήκη στον τομέα αυτό, είναι η υποστήριξη του συστήματος braille στα Windows, με την χρήση κατάλληλης οθόνης. Επιπλέον, η νέα αναβάθμιση φέρνει βελτιωμένη υποστήριξη και χρήση με τον ήχο, καθώς και βελτιωμένη λειτουργία υψηλής αντίθεσης σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Η πολιτική αυτή, τονίζει η εταιρία, θα είναι πια η «καρδιά» όλης της προόδου στο μέλλον για τις συσκευές και το λογισμικό της.

Βελτιώσεις ασφαλείας

Η Microsoft στην παρουσίαση των Windows 10 έλεγε ότι αποτελούν την πιο ασφαλή επιλογή της σε λογισμικό σύστημα. Τώρα με το Creators Update, δίνει κι άλλες βελτιώσεις-προσθήκες, όπως:

 • Ένα νέο Windows Defender Security System
 • Σημαντικές βελτιώσεις στο Windows Defender Advanced Threat Protection
 • Ενημερώσεις συμμορφωμένες με τα νέα Windows Analytics, διορθώνοντας τα λάθη που δημιούργησαν τα Windows 10
 • Ρυθμίσεις που δεν επιτρέπουν στους χρήστες να εγκαθιστούν εφαρμογές που δεν είναι από το Windows Store
 • Ευκολότερη εγκατάσταση για το Windows Hello, που επιτρέπει χρήση βιομετρικών στοιχείων ως μέθοδο ασφαλείας
 • Βελτιώσεις στις πληροφορίες ασφαλείας για τους εταιρικούς πελάτες

Windows Goodbye

Ενώ υφίσταται το Windows Hello, όπου επιτρέπει βιομετρική ασφάλεια για τα Windows σου με αναγνώριση προσώπου, ίριδας ή δακτυλικού αποτυπώματος, τώρα προστίθεται μία νέα λειτουργία που έχει παρατσούκλι ως «Windows Goodbye», για πρόσθετη ασφάλεια.

Στην πραγματικότητα, η νέα λειτουργία ονομάζεται Dynamic Look, το οποίο αναγνωρίζει το Bluetooth του κινητού σου και κλειδώνει τα Windows, όταν εντοπίσει ότι έχεις απομακρυνθεί με το κινητό και έχεις ξεχάσει ανοιχτά τα Windows. Μπορεί γενικά να μην έχει χρήσιμη εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο είναι μία ωραία προσθήκη.

Περισσότερο έλεγχο στα δεδομένα σου

Μαζί με τις νέες λειτουργίες ασφαλείας, η Microsoft βελτιώνει και τις ρυθμίσεις ελέγχου του απορρήτου, με ένα νέο interface όπου μεταξύ άλλων, η εταιρία εξηγεί καλύτερα τον λόγο που συλλέγει συγκεκριμένα δεδομένα σου και περισσότερες ρυθμίσεις, για να ελέγξεις αυτή την συλλογή δεδομένων.

Καλύτερες ενημερώσεις συστήματος

Η Microsoft εισήγαγε μία νέα ενιαία πλατφόρμα ενημερώσεων, η οποία θα επιτρέπει πιο ομαλές ενημερώσεις των Windows. Το όνομα της νέας πλατφόρμας είναι Unified Update Platform και η κύρια λειτουργία της, θα είναι να κάνει τις μεγάλες ενημερώσεις πιο μικρές σε μνήμη για να κατεβάζονται γρήγορα και εύκολα. Αυτό θα επιτυγχάνεται με το να κατεβάζει μόνο τις νέες αλλαγές και όχι τα πάντα ξανά από την αρχή.

Επιπλέον, η εταιρία εγκαινιάζει και νέες ρυθμίσεις για τις ενημερώσεις, όπως προγραμματισμένη επανεκκίνηση ή την δυνατότητα να σταματάς τις ειδοποιήσεις ενημερώσεων για 3 ημέρες.

Windows 10 Mobile

Η λίστα αλλαγών στα Windows Phone θα είναι μικρότερη, ωστόσο κάποιες από τις παραπάνω αλλαγές θα τις δούμε και στα κινητά με Windows 10. Μία λίστα με κάποιες από τις αλλαγές:

 • Αναβάθμιση της Cortana για φωνητικό έλεγχο της μουσικής και σε περισσότερες εφαρμογές
 • Επίσης, η Cortana θα αναγνωρίζει και τραγούδια στην Κίνα
 • Αγορά και ανάγνωση eBooks από το Windows store, με δυνατότητα ανάγνωσης από τον Edge Browser και νέα δυνατότητα φωνητικής ανάγνωσης
 • Βελτίωση στο zoom και στο μέγεθος των χαρακτήρων σε ιστοσελίδες στον Edge Browser
 • Βελτιωμένη χρήση της υψηλής αντίθεσης σε εφαρμογές του συστήματος
 • Sign-In και συγχρονισμός ρυθμίσεων με το Azure Active Directory Identity
 • Δυνατότητα αναβολής ενημερώσεων από το κινητό για τον Windows υπολογιστή σου

H Creators Update των Windows 10 θα αρχίσει να φτάνει στους υπολογιστές μας από τις 25 Απριλίου σταδιακά, ωστόσο έχει γίνει γνωστό ότι αρχικά θα είναι διαθέσιμη για συγκεκριμένες συσκευές.

Λειτουργίες που τελικά ακυρώθηκαν..

Τον Ιανουάριο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι η νέα αναβάθμιση δεν θα περιλαμβάνει την εφαρμογή New People. Αν και η εταιρία είχε ανακοινώσει την λειτουργία της λίγους μήνες νωρίτερα, η οποία θα βοηθούσε τους χρήστες να έρχονται σε επαφή με ευκολότερο τρόπο, τελικά αυτή η εφαρμογή αναβλήθηκε για την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση.

Επίσης, τα Windows 10 για κινητά δεν θα πάρουν δύο σημαντικές λειτουργίες της αναβάθμισης: πρώτον, το Night Light και δεύτερον τελικά τα κινητά δεν θα λάβουν τις βελτιώσεις για το Continuum Experience, παρόλο που η εταιρία το είχε υποσχεθεί.

Η υπεύθυνη του δοκιμαστικού προγράμματος, Dona Sarkar, ανέφερε ότι οι παραπάνω λειτουργίες θα έρθουν στα Windows Phone την κατάλληλη στιγμή στο μέλλον. Επιπλέον η εταιρία επιβεβαίωσε ότι θα αποβάλλει το Apps Corner, όπως και μία σειρά εφαρμογών του συστήματος από τα Windows 10 Phone.

Άλλες συσκευές

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Microsoft παρουσίασε κάποιες από τις αλλαγές που θέλει να φέρει στο Xbox One, όπως την εξάλειψη του Snap Mode. Η εταιρία διέθεσε την αναβάθμιση Creators Update (Version 1703) για τα Xbox One και Xbox One S από τις 29 Μαρτίου. Ωστόσο η δεύτερη αναβάθμιση θα φέρει κι άλλες προσθήκες και αλλαγές.

[via]